Buitenland

Video: Doden bij aanslag met bijlen en messen op synagoge Jeruzalem

18-11-2014 08:10

Update 10:34 uur: In een verklaring heeft de Palestijnse premier Abbas de aanslag veroordeeld. “De president veroordeelt de aanslag op joodse gelovigen in hun gebedshuis en hij veroordeelt het vermoorden van burgers, ongeacht wie het doet”, luidde de verklaring van zijn kantoor.

Update 09.33 uur: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd “met harde hand te reageren op de brute moord op Joden die kwamen bidden”. Hij legt de schuld van de aanval bij de radicale Palestijnse Hamas-beweging en bij de Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Die zou de Palestijnen aanzetten tot geweld.

Update 09.14 uur: Palestijnse media melden dat de aanslag is gepleegd door twee neven van 22 en 27 jaar. Het tweetal woonde in de wijk Djabal al-Mukaber in het oosten van Jeruzalem. De Israëlische politie gaat er vanuit dat de aanslag door de twee neven is beraamd en niet in opdracht van een terreurorganisatie is uitgevoerd.

Update 09.06 uur: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde de aanslag “pure terreur”. Volgens hem heeft de aanval “simpelweg geen plaats in het menselijk gedrag”.

 

In Jeruzalem zijn dinsdagochtend zeker vijf mensen gedood voor een synagoge. Twee gewapende mannen vielen hen aan met messen en bijlen, schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post. De politie heeft de daders doodgeschoten.

Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt bij de aanval en wordt in het ziekenhuis behandeld. De politie spreekt van een terroristische aanslag. Waarschijnlijk waren de daders Palestijnen, aldus de politie.

Maandag braken in Jeruzalem rellen uit nadat een Palestijnse buschauffeur dood was gevonden in zijn voertuig. Volgens de Israëlische autoriteiten had hij zichzelf opgehangen. Familieleden van de man verklaarden dat de man was vermoord door extremistische Joden. Ook in Palestijnse media werd dat gesuggereerd.

De radicale Palestijnse Hamas-beweging heeft de aanslag in een reactie dinsdag “een heroïsche daad” genoemd. Een woordvoerder sprak van een “natuurlijke reactie” op de dood van de buschauffeur. Volgens Hamas was de chauffeur slachtoffer van een executie.

De afgelopen weken is het in Jeruzalem al diverse malen tot confrontaties gekomen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Ook waren er diverse aanslagen met doden.

Op Twitter zijn inmiddels meerdere foto’s van ooggetuigen opgedoken, alsmede een video van de aanslag.