Binnenland

Slimme bankpas alleen veilig in alufolie

01-12-2014 06:18

De vernuftige nieuwe bankpasjes die contactloos betalen mogelijk maken, zijn alleen in een metalen hoesje of gewikkeld in aluminiumfolie veilig voor criminelen. Dat meldt het AD.

Kwaadwillenden die over het juiste apparaatje beschikken, kunnen het saldo van de pasjes met kinderlijk gemak overhevelen door vlak bij iemand te gaan staan of zelfs maar langs een pashouder te lopen. Hetzelfde gevaar van ongewenste afschrijvingen geldt ook voor mobiele telefoons die geschikt zijn voor contactloos betalen.

Volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, lukt deze vorm van fraude alleen niet als het pasje in een metalen hoesje zit of gewikkeld is in aluminiumfolie.

Ruim een kwart van de 24 miljoen betaalpassen in Nederland zijn inmiddels uitgerust met de technologie voor contactloos betalen. De nieuwe betaalmethode is nog geen gemeengoed in Nederland, maar naar verwachting neemt het een grote vlucht als per 1 januari de chipknip wordt afgeschaft.

Near field communication, de techniek die wordt gebruikt voor contactloos betalen, wordt saldo overgeschreven als het pasje vlakbij een uitleesapparaat is. Dan is het binnen 2 seconden gepiept. Een pincode is niet nodig, bij bedragen tot en met 25 euro. Dat kan twee keer achter elkaar. Om nog eens bedragen over te hevelen, of voor meer dan 25 euro in één keer, is wel een pincode nodig. “Het risico is hooguit 50 euro.” Dat houdt de schade voor de consument of bank beperkt, maar een digitale dief kan een forse slag slaan in een drukke winkelstraat.

Voor zover bekend hebben zich nog geen diefstallen op deze manier voorgedaan.

BuzzT/TPO