Binnenland

Vuurwerkmeldpunt krijgt minder klachten

04-01-2015 01:05

De afgelopen jaarwisseling heeft in totaal 71582 klachten opgeleverd op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat heeft het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte zondag gemeld. Bonte is een van de iniatiefnemers van het meldpunt.

Het aantal klachten ligt volgens Bonte zo’n 20 procent lager dan een jaar eerder. Daaruit blijkt volgens het raadslid dat strengere maatregelen tegen overlast, zoals vuurwerkvrije zones, effect hebben.

Mensen klaagden onder meer over schade door vuurwerk, gevaarlijke situaties op straat of smog door vuurwerk. Op 1 januari stond de teller op 68.000, op zaterdagochtend op ruim 70.000. Op oudejaarsavond zelf kwamen 5000 meldingen binnen.

Rapport

Achter het meldpunt zitten 25 lokale GroenLinks-fracties. Volgens hen storen steeds meer mensen zich aan vuurwerkoverlast rond oud en nieuw. De initiatiefnemers bundelen de klachten binnenkort in een rapport en overhandigen dit aan de Tweede Kamer en aan 25 burgemeesters.

“GroenLinks ziet het liefst dat er uiteindelijk geen vuurwerk meer wordt afgestoken door particulieren, maar dat gemeentes daarvoor in de plaats professionele vuurwerkshows organiseren”, laat Bonte weten.

(ANP)