Buitenland

Update: Akkoord nog niet bereikt bij topoverleg Minsk

12-02-2015 07:37

Update: 09:05: Twee leiders van de pro-Russische separatisten weigeren een akkoord te ondertekenen dat een einde moet maken aan de crisis in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het Russische persbureau Tass gemeld.

Update 08:40: Na het aanvankelijke optimisme over een akkoord, wordt dit nu alweer getemperd door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Hij stelt volgens het Russische persbureau Ria Novosti dat er “nog geen goed nieuws is.” Ook zou hij hebben gezegd dat de opstelling van Rusland in Minsk “onacceptabel is” maar dat er nog steeds “hoop” is.


Er lijkt een akkoord te zijn bereikt tijdens het topoverleg in Minsk over de crisis in Oekraïne. Het Duitse persbureau DPA meldt dat er een document met twaalf tot dertien punten op tafel ligt dat alleen nog door de pro-Russische separatisten en de contactgroep moet worden goedgekeurd.

In het gebouw waar bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko de hele nacht hebben onderhandeld, worden donderdagochtend in een zaal voorbereidingen getroffen voor ondertekening van het akkoord door de vier leiders.

In de overeenkomst zou staan dat binnen twee dagen een wapenstilstand van kracht wordt in het oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten met elkaar vechten. Verder zouden er afspraken instaan over het terugtrekken van zware wapens en het instellen van een gedemilitariseerde zone. Ook zouden afspraken zijn gemaakt over de status van de regio Donbass.

Anp/TPO