Buitenland

‘Saoedi-Arabië zet 150.000 militairen in tegen Houthi’s’

26-03-2015 05:42

Arabië; heeft naar eigen zeggen 150.000 militairen op de been gebracht voor de militaire operatie tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Daarnaast zet het honderd gevechtsvliegtuigen in.

Internationale coalitie

Dat nieuws bracht Al Arabiya vandaag. Volgens de nieuwszender hebben ook landen als Soedan, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten vliegtuigen ingezet tegen de opstandelingen. Egypte, Pakistan en Soedan zouden bereid zijn ook grondtroepen in te zetten is nog onduidelijk of de omvangrijke troepenmacht zal worden ingezet in Jemen. De internationale coalitie tegen de Houthi’s begon het offensief met luchtaanvallen.

Rebellen

Jemen vroeg deze week om militaire hulp in strijd tegen de Houthi-rebellen. De president van Jemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, heeft zijn huis verlaten uit angst voor de rebellen. De ambassadeur zei dat het land ‘alles zal doen om de inwoners en de echte regering van Jemen te redden’.

Bombardementen

Gevechtstoestellen hebben volgens omwonenden inmiddels de luchthaven bestookt van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, die in handen is van de Houthi’s. Riyadh Yaseen, de minister van Buitenlandse Zaken van Jemen, liet inmiddels weten dat een aantal militaire vliegvelden is gebombardeerd. Volgens nieuwszender Al-Jazeera werden ook doelen in de hoofdstad bestookt. Het zou onder meer gaan om het presidentieel paleis en het hoofdkwartier van de politie.