Buitenland

Zeker 147 doden bij gijzelingsactie Keniaanse universiteit

02-04-2015 18:10

Door een aanval op een Keniaans universiteitscomplex zijn zeker 147 doden en tachtig gewonden gevallen Dat meldden Keniaanse media donderdag. Volgens getuigen drongen vijf gewapende mannen in de nacht slaapzalen van de Garissa University College in de gelijknamige stad binnen. Terreurgroep Al Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, een woordvoerder  van de groep noemde de Keniaanse inmenging in het conflict in Somalië als reden.

147 doden

Update: 21:00

De gijzelingsactie van terreurorganisatie al-Shabaab is donderdagavond beëindigd. Door de actie op de campus van Garissa University College in Kenia zijn 147 mensen om het leven gekomen, melden de Keniaanse autoriteiten. Ook de vier terroristen vonden de dood.  De woordvoerder van al-Shabaab liet in een verklaring weten moslims op de campus vrijgelaten en de anderen werden vastgehouden.

Eerder bleek uit ooggetuigenverslagen dat de terroristen het in het bijzonder gemunt hadden op christelijke studenten. Leerlingen die islamitische verzen konden opzeggen, werden ongemoeid gelaten. Mensen die dat niet konden, werden “zonder pardon met kogels doorzeefd”.

Gevreesd wordt dat het dodental nog veel hoger zal eindigen. De Keniaanse zender News24 meldt op gezag van bronnen binnen de reddingsdiensten dat een van de aanvallers zichzelf heeft opgeblazen en dat er honderden doden zijn.

Update 18.15 70 doden
Bij de gijzeling in Kenia zijn zeker 70 doden en 80 gewonden gevallen, zo meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Kenia. Er zijn nog altijd mensen gegijzeld en de reddingsoperatie is nog bezig.

Al-Shabaab

Er werd geschoten en er zouden explosies zijn gehoord toen de gewapende mannen de aanval openden. De mannen zijn mogelijk lid van terreurgroep al-Shabaab. Vermoedelijk worden er mensen gegijzeld.

De politie zou de hulp hebben ingeroepen van anti-terreureenheden. Ook zijn er ambulances ter plaatse. Gevreesd wordt dat het dodental oploopt.

Brief

De Daily Nation publiceerde donderdagochtend een kopie van een brief waaruit blijkt dat de Universiteit van Nairobi op 25 maart de studenten en medewerkers waarschuwde voor “op handen zijnde vergeldingsaanvallen op belangrijke gebouwen in Nairobi, zoals een grote universiteit”. In de brief werd geadviseerd goed op te letten, en verdachte situaties en personen te melden.

Eerdere aanslagen

Al-Shabaab pleegde al vaker aanslagen in Kenia. De meest bekende is de aanslag op het Westgate winkelcentrum in 2013. Toen kwamen tientallen mensen om het leven tijdens de bloedige aanslag op het gebouw en de daarop volgende gijzeling.