Dijsselbloem overwoog Zalm weg te sturen

09-04-2015 11:32

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vorig jaar overwogen om ABN-topman Gerrit Zalm weg te sturen omdat hij de salarissen van zes medebestuurders wilde verhogen. Hij heeft dat uiteindelijk niet gedaan omdat hij tot de conclusie kwam dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit dat was goedgekeurd door zowel de Kamer als de toenmalige minister van Financiën. “Op grond daarvan iemand naar huis sturen vind ik niet juist”, meldde Dijsselbloem de Kamer in een Kamerdebat over ABN Amro.

Hij deed wel meermalen een ‘klemmend beroep’ op de raad van bestuur en raad van commissarissen om van de salarisverhoging af te zien. Zij bleken daar niet toe bereid. Dijsselbloem heeft de verhoging in de gesprekken niet onacceptabel genoemd omdat dat had betekend dat hij het vertrouwen in Zalm had moeten opgeven. Maar hoe fel hij ook tegen de verhoging was, hij kon niet anders dan erkennen dat de ABN-top zich beriep op eerder goedgekeurde wetgeving.

Ophef groter dan verwacht

Hoewel hij enige commotie over de salarisverhogingen had zien aankomen, moest de minister toegeven dat de ophef die twee weken terug ontstond veel groter was dan hij verwacht had. In overleg met premier Rutte en vicepremier Asscher heeft de minister toen besloten de beursgang uit te stellen. Ook de eerdere onrust rondom een filiaal in Dubai speelde daarin een rol.

Dijsslbloem ontkent dat hij de Kamer bewust niet heeft verteld van de op handen zijnde salarisverhoging van de top van ABN Amro in 2014. “Het was staand beleid, een besluit dat al onder mijn voorganger was genomen”, stelde de minister. In 2012 en 2013 had de Raad van Commissarissen nog besloten af te zien van de verhoging, maar in 2014 wilden ze die wel innen. Dijsselbloem wist dat in maart van dat jaar. Toch ontkent hij dat hij de Kamer bewust die informatie heeft onthouden.

Beursgang zo snel mogelijk weer op de agenda

Wat de minister betreft, komt het besluit over de beursgang van ABN Amro zo snel mogelijk weer op de agenda van de ministerraad. Hij benadrukt daarbij dat het nooit de bedoeling was om ABN in één keer op de markt te brengen. Het gaat erom dat alles ‘zorgvuldig’ wordt afgerond. “Het zal in tranches gaan van 10, 20 procent. Het hele proces zal jaren in beslag nemen”.
 
 
Lees ook:
Dossier ABN Amro
 
 
TPO/ANP