Binnenland

30 jaar cel voor afslachten echtpaar uit Aduard

01-07-2015 14:00

De 42-jarige Sjef Rolink is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar voor het doden van een ouder echtpaar uit Aduard. Het hof heeft de man een hogere straf opgelegd dan de rechtbank, die hem eerder tot 25 jaar cel veroordeelde.

Het echtpaar is door Rolink gedood op een boot en vervolgens door hem overboord gegooid. Rolink, een dakloze uit Rotterdam, had zich een dag eerder als potentiƫle koper van de boot voorgedaan. Het echtpaar, eigenaar van de boot, werd na de afspraak met Rolink als vermist opgegeven en na een zoektocht van de politie in maart 2013 in het Groningse Hoendiep aangetroffen.

Volgens het hof is het echtpaar op een “gruwelijke” wijze om het leven gebracht. “Verdachte heeft getoond zich ten koste van een ander enkel te laten leiden door eigen financieel gewin”, concludeert het hof.

Volgens de rechters in Leeuwarden is de maximale gevangenisstraf van dertig jaar dan ook op zijn plaats. Het hof had ook levenslang kunnen opleggen, maar legt in de uitspraak niet uit waarom dit in deze zaak niet aan de orde is.

Het hof stelt dat de 25 jaar cel die de rechtbank in Groningen eerder oplegde, niet voldoende recht doet aan de “aard en ernst van de feiten”.

De advocaat van Rolink is in cassatie gegaan.

Anp