Binnenland

ME omsingelt groep in Schilderswijk, honderd arrestaties

03-07-2015 06:13

In de Schilderswijk in Den Haag zijn in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer honderd mensen opgepakt. Zij schoolden samen, terwijl dat verboden is. De aanhoudingen werden verricht op het Hobbemaplein.

De opgepakte mensen werden daar ingesloten door ME’ers die het plein hadden ontruimd. De mensen worden in groepjes en onder politiebegeleiding afgevoerd richting het politiebureau. Onder de aangehouden mensen zijn ook omstanders die op het plein waren en toekeken. Alle aangehouden mensen zijn met lijnbussen en politiebusjes afgevoerd. Dat ging vlot en zonder problemen.

Het was donderdagavond lang rustig in de Schilderswijk, maar rond middernacht werd de sfeer toch iets gespannener. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken. Al met al was het halverwege de nacht relatief rustig in vergelijking met woensdagnacht.Toen gooiden relschoppers stenen, flessen en brandstof naar agenten. Ook werden gebouwen vernield.

De politie kan nog niets zeggen over het verloop van de avond, dat komt in de loop van vrijdag. Er is ook nog geen informatie over mogelijk geweld tegen agenten. Wel laat de politie weten dat er bij een opstootje bij twee arrestanten een mes en een nepvuurwapen zijn aangetroffen.

Vanwege de dagenlange rellen had burgemeester Van Aartsen eerder al gezegd dat er een samenscholingsverbod in de Schilderswijk geldt.