Weten & Tech

Hawking, Wozniak, Musk waarschuwen voor ‘wapenwedloop van robots’

27-07-2015 16:37

Stephen Hawking, Steve Wozniak, Elon Musk en duizend toonaangevende robotica-onderzoekers luiden in een brandbrief de noodklok voor de gevaren van offensieve autonome wapens. Ze dringen aan op een verbod op dergelijke wapens – die zonder inmenging van mensen doelwitten kunnen selecteren en aanvallen – in militaire conflicten en oorlogen.

In een open brief, gepubliceerd door het Future of Life-instituut, waarschuwen de experts voor de gevaren van een wapenwedloop op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De brief wordt dinsdag tijdens een internationale conferentie op het gebied van kunstmatige intelligentie in Buenos Aires gepresenteerd.

“Kunstmatige intelligentie heeft een punt bereikt waarop het denkbaar is dat autonome wapens binnen jaren in plaats van decennia in gebruik zullen worden genomen”, schrijven de wetenschappers. “De belangen zijn hierbij groot: autonome wapens worden gezien als de derde revolutie in oorlogsvoering, na buskruit en nucleaire wapens.”

Tesla-oprichter Elon Musk, wetenschapper Stephen Hawking en Apple-oprichter Steve Wozniak waarschuwen al langer dat kunstmatige intelligentie grote gevaren met zich meebrengt.

Volledige kunstmatige intelligentie zou volgens hen zelfs het einde van de mensheid kunnen betekenen.

Anp