Binnenland

Dader Thalys-aanslag: 26-jarige Marokkaan Ayoub El Kahzzani, extremistisch moslim

22-08-2015 09:31

 

Het begint er meer en meer op te lijken dat de man die vrijdag werd overmeesterd in een Thalystrein die van Amsterdam naar Parijs reed, een terroristische aanslag wilde plegen.

Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse zaken, bevestigde zaterdag dat de dader vermoedelijk is aangesloten bij een radicaal-islamitische beweging. Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid.

De man gaf vrijdag zelf aan een 26-jarige Marokkaan te zijn. Mogelijk gaat het om Ayoub El Kahzzani, een Marokkaan die in 2014 in Spanje woonde en onlangs nog in Syrië is geweest.

El Kahzzani werd door de Spaanse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden om zijn radicale sympathieën. Cazeneuve wilde nog niet bevestigen dat de man daadwerkelijk El Kahzzani is, maar als dat zo is, dan was ook Frankrijk op de hoogte van zijn opvattingen.

De minister gaf zaterdag ook meer duidelijkheid over de manier waarop de man is overmeesterd. Een Franse passagier wilde naar het toilet in de trein en zag tot zijn verbijstering dat de bewuste man daar met een doorgeladen kalasjnikov stond.

Een worsteling volgde, waarbij verschillende schoten werden gelost.

Twee Amerikaanse militairen in burger, die toevallig in de trein zaten, hoorden dat en snelden naar het toilet. Daar overmeesterden ze de man.

Door het optreden van de militairen en de passagier bleef het aantal gewonden beperkt tot drie, onder wie de twee Amerikanen. Zij raakten gewond toen de man met een mes om zich heen stak.

Naast de kalasjnikov en het mes bleek hij ook nog een automatisch pistool en negen patroonhouders bij zich te hebben.

De derde gewonde was een Franse acteur, die snijwonden in zijn hand opliep toen hij het glas voor de noodrem insloeg.

Het voorval gebeurde ter hoogte van Oignies en de trein werd daarna omgeleid naar Arras. Daar werd de schutter uit de trein gehaald en overgebracht naar een voorstad van Parijs, waar hij wordt verhoord in een pand van de terrorismebestrijding.

De Franse onderzoekers krijgen daarbij hulp van Belgische collega’s. De dader stapte op station Brussel-Zuid in de trein en was bekend bij de Belgische inlichtingendiensten.