Binnenland

Dijkhoff: geen akkoord verdeling vluchtelingen

14-09-2015 22:24

In tegenstelling tot de claim van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière is er geen politiek akkoord over de verdeling van in totaal 160.000 vluchtelingen over Europa. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandagavond in Brussel na overleg met zijn Europese ambtgenoten.

De bewindslieden hebben wel het besluit om 40.000 vluchtelingen te verspreiden formeel bekrachtigd. Maar op tafel lag ook het recente voorstel van de Europese Commissie om nog eens 120.000 vluchtelingen die in Italië, Griekenland en Hongarije zitten, over heel Europa te verdelen.

Geen unanimiteit

“Waar geen unanimiteit over is, is het cruciale punt van de herplaatsing van mensen. Over de 120.000 is geconstateerd dat een grote meerderheid voor is, maar niet iedereen”, aldus Dijkhoff. Wel is er brede overeenstemming over effectievere terugkeer van afgewezen asielzoekers, opvang in de regio van vluchtelingen en de aanpak van mensensmokkelaars, zei de bewindsman. “Die punten hebben niet ter discussie gestaan.”

Voor het voorstel van de Europese Commissie om vluchtelingen verplicht over de lidstaten te verdelen bestaat wel een voldoende grote meerderheid, aldus Dijkhoff. Het protest van de Oost-Europese landen die tegen verplichte opvang zijn, zou dan kunnen worden weggestemd op de volgende vergadering begin oktober. Maar tot die tijd zal er veel overlegd worden, zei Dijkhoff.

Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos bevestigde tijdens een persconferentie dat over de opvang van 120.000 vluchtelingen geen akkoord is bereikt. “We hebben niet het akkoord gekregen dat we wilden.” Hij gaf aan, evenals vicevoorzitter Frans Timmermans, dat de commissie blijft bij het voorstel.

(ANP)