Buitenland

Veroordeelde terrorist steekt agent neer

17-09-2015 18:56

BERLIJN (ANP) – Een 41-jarige Irakees die al was veroordeeld voor zijn lidmaatschap van een terroristische groepering, heeft donderdag in Berlijn een vrouwelijke agent neergestoken. De politie in de Duitse hoofdstad maakte dat donderdag bekend. De man werd na zijn daad door de collega van de vrouw neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen.

De man droeg een enkelband, maar had die donderdagochtend weten af te krijgen, waarna hij in de wijk Spandau mensen op straat bedreigde met een mes. Agenten snelden ter plekke en probeerde de Irakees in te tomen. Toen de 44-jarige agente naar hem toe ging, stak hij haar onder haar kogelvrij vest in haar buik. De andere agent schoot de man vervolgens met meerdere kogels neer. Een daarvan doorboorde de Irakees en raakte vervolgens de vrouwelijke agent. Zij werd zwaargewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de Duitse krant Die Welt zou de Irakees Rafik Y. zijn. Hij was in 2004 een van de kopstukken die een aanslag hadden gepland op de toenmalige premier Iyad Allawi van Irak. Die aanslag werd door de Duits autoriteiten verijdeld. Allawi was toen op bezoek in Berlijn.

Y. werd in 2008 samen met twee anderen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Een deel daarvan mocht hij kennelijk thuis uitzitten, met een enkelband.

De politie kon nog niet zeggen of de dader terroristische motieven had om de agente neer te steken.