Binnenland

Noodopvang Woerden bestormd door mannen met bivakmutsen

10-10-2015 05:21

Een groep mensen heeft gisteravond de noodopvang in Woerden bestormd, en gooide daarbij met vuurwerkbommen. De mannen smeten verder met eieren en duwden hekken omver, zo zegt burgemeester Victor Molkenboer van Woerden tegen de lokale omroep Woerden TV. Eind September werd de gevel van station Woerden beklad met leuzen tegen vluchtelingen.

 

Burgers Woerden hielpen met aanhouding

Zo’n twintig mensen zouden naar sportcentrum Snellerpoort zijn gekomen, waar sinds woensdag 150 vluchtelingen worden opgevangen. Een groot aantal is volgens de burgemeester aangehouden.

“Het is een zieke groep. Je kunt voor of tegen zijn, maar dit soort acties doe je niet”, aldus Molkenboer. De burgemeester zegt dat de vluchtelingen erg zijn geschrokken van de knallen en emotioneel reageerden. “De meesten komen uit een oorlogsgebied. De knallen geven een traumatische ervaring.”

Aanpak

Woerden heeft extra veiligheidsmaatregelen rondom de sporthal genomen. Zo komt er permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera’s. De aangehouden mannen kunnen rekenen op meer dan alleen een celstraf, de omstandigheden zorgen dat ze als terroristische groep berecht kunnen worden, zo weet Jaap den Ouden van Woerden Dichtbij.

In totaal zouden er 10 man zijn aangehouden. Het vermoeden bestaat dat de mannen komen uit een groep hooligans van FC Utrecht.

De gemeente Woerden heeft extra veiligheidsmaatregelen rondom de sporthal genomen. Zo is er nu permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera’s. De vluchtelingen komen overwegend uit Syrië en Eritrea, aldus een gemeentewoordvoerster zaterdagochtend. Volgens haar is de tijdelijke noodopvang woensdag ingegaan voor 72 uur en is die vrijdag verlengd met opnieuw 72 uur.

Dijkhoff: ‘Daders moeten hard worden aangepakt’

In de ochtend bevestigde een politiewoordvoerster dat belagers tevergeefs hebben geprobeerd het sportcentrum binnen te komen, zij bevestigde dat burgers hebben geholpen met de aanhoudingen. Of dat betekent dat er onvoldoende politie op de been was, is onduidelijk.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) is geschrokken van de aanval op de noodopvang, en heeft inmiddels gereageerd, “Dit zijn trieste taferelen. Zulk geweld is onaanvaardbaar. Daders moeten hard worden aangepakt.”

Zaterdagochtend waren er geen agenten te zien rond het sportcomplex. Wel zijn er wat particuliere beveiligers en mensen van de dienst handhaving. De ingang van de sportzaal is afgeschermd, niemand mag naar binnen en verder hangen er politielinten. Ook is er een mobiele camera-opstelling geplaatst.

(TPO/ANP)