Buitenland

Russische Airbus met 224 passagiers neergestort in Sinaï

31-10-2015 09:04

Een passagiersvliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia is neergestort in de Sinaï in Egypte. Dat heeft premier Sherif Ismail van Egypte zaterdag bekendgemaakt. Aan boord waren volgens de maatschappij 224 mensen: 117 passagiers en 7 crew-leden. Onder de passagiers waren veel Russische toeristen.

Update 19:40: Beide zwarte dozen van de Airbus A321 die zaterdag neerstortte in Egypte zijn gevonden. De Egyptische minister van burgerluchtvaart maakte zaterdagavond bekend dat de tweede zwarte doos was geborgen, dat meldt het ANP. Eerder op de dag was de eerste doos al gevonden.

Update: 13:55 Er zijn geen overlevenden bij het neerstorten zaterdag van een Russisch vliegtuig in de Egyptische Sinaï. Dit hebben de Egyptische autoriteiten laten weten tegenover Russische media. Eerder op de dag maakten Egyptische media nog melding van stemmen die in het wrak zouden zijn gehoord.

Rusland doet strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Daarbij wordt gekeken of er mogelijk veiligheidsregels zijn overtreden bij het onderhoud van het vliegtuig. De politie heeft een inval gedaan bij kantoren van de vliegtuigmaatschappij in Rusland. Ook staat het bedrijf een onverwachte inspectie van de vloot te wachten.

Het vliegtuig had toestemming om te vliegen en was goedgekeurd door de autoriteiten, meldde Kogalimavia/Kolavia/Metrojet.

Update 12:17 Reddingswerkers hebben één zwarte doos gevonden. Ook zijn er meer dan honderd lichamen gevonden, meldden Russische media. Onduidelijk is of er mensen de crash hebben overleefd; reddingswerkers zouden wel stemmen hebben gehoord. Intussen verzamelen nabestaanden zich op Pulkovo II international airport in St. Petersburg.

Volgens de laatste berichten zou de piloot een technisch mankement hebben gemeld, voor de verbinding werd verbroken. Hij zou wellicht nog getracht hebben een noodlanding uit te voeren.

Update 11:10: Er zouden toch nog stemmen van vastzittende passagiers te horen zijn vanuit het wrak. Het reddingsteam probeert overlevenden van de rampplek te krijgen. Eerder werd juist gemeld dat het vliegtuig volledig verwoest is.

Er zijn zeker vijf lichamen van kinderen gevonden. Ook zijn er lichamen gevonden die nog met veiligheidsriemen vastzaten in hun vliegtuigstoelen.

Update: Persbureau Reuters meldt op gezag van een veiligheidsofficial dat de eerste hulptroepen inmiddels een ‘compleet vernietigd’ vliegtuig hebben gevonden. Men gaat er vanuit dat alle inzittenden om het leven zijn gekomen.

Het vliegtuig, een Airbus A321, vertrok vanaf het vakantieoord Sharm-el-Sheikh en had als eindbestemming Sint-Petersburg. Volgens de Russische luchtvaartautoriteiten waren er 212 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord, meldde het Russische persbureau TASS.

Crash

De Airbus vertrok om 6.51 uur en verdween om 7.14 uur van de radar. Volgens de Russische autoriteiten is het vliegtuig bij Cyprus neergestort, maar Egypte maakt melding van een crash in de Sinaï-woestijn. De Egyptische premier heeft zijn afspraken afgezegd vanwege de crash.

Bronnen bij de luchtverkeersleiding in Caïro meldden aan TASS dat de piloot toestemming vroeg om te landen, omdat er iets mis was met de apparatuur aan boord. Het vliegtuig was op dat moment op een hoogte van 9000 meter. De verbinding werd kort na het verzoek van de piloot verbroken.

‘Niet neergeschoten’

Er zijn geen aanwijzingen dat het Russische vliegtuig dat zaterdag crashte is neergeschoten. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. Volgens de autoriteiten is de Airbus A321 in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï bij de plaats Arish neergekomen.

Mogelijk is het vliegtuig neergestort vanwege een technisch mankement.

Bronnen in Caïro verklaarden tegenover Russische media dat de piloot toestemming vroeg voor een landing. Kort daarop verdween de Airbus van de radar. Ook meldden bronnen dat bemanningsleden van het vliegtuig vorige week al klaagden over problemen met de vliegtuigmotor.

Het Russische ministerie van Noodsituaties heeft reddingswerkers in drie vliegtuigen naar Egypte gestuurd om onderzoek te doen naar het neergestorte passagiersvliegtuig.

(TPOANP)