Weten & Tech

Organisaties dreigen Facebook met rechter

15-12-2015 22:04

AMSTERDAM – Privacyorganisaties verzoeken Facebook te stoppen met de datadoorgifte van persoonsgegevens vanuit de EU aan de Verenigde Staten. De organisaties, waaronder Bits of Freedom en Privacy First, geven Facebook tot en met 15 januari de tijd om duidelijk te maken hoe het denkt bij te dragen aan een oplossing voor het probleem, meldt de Volkskrant. Als Facebook niet met een afdoende oplossing komt, kunnen gerechtelijke stappen volgen.

Begin oktober verklaarde het Europees Hof van Justitie de Safe Harbour-beschikking van de EU ongeldig. Het hof oordeelde dat de dataoverdracht van Europese data naar de VS door Amerikaanse bedrijven niet meer mag, omdat de privacyregels in de States niet stroken met de Europese.

Grote Amerikaanse internetbedrijven als Facebook, Google en Microsoft waren niet gelukkig met het wegvallen van Safe Harbour. Bij gebrek aan een akkoord tussen de EU en de VS moeten de bedrijven zelfstandig afspraken gaan maken met Europese toezichthouders. Dit zou een hoop werk en kosten opleveren.