Buitenland

Aanslagen Jakarta: vier vermoedelijke terroristen gedood

14-01-2016 08:04

Zeker zes mensen zijn donderdag omgekomen door explosies in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Onder de doden zijn drie politieagenten. Twee andere agenten raakten gewond. Er is een schotenwisseling tussen politie en de aanvallers bij het winkelcentrum Sarinah. Er zijn meerdere explosies te horen.

Mogelijk is er een gijzeling in een bioscoop in de buurt van het winkelcentrum. Er is nog zeker één aanvaller in het complex, waar eerder op de dag een explosie te horen was. In het winkelcentrum komen volgens lokale media veel buitenlanders.

Bij de Starbucks naast het winkelcentrum waren de ruiten gesprongen, meldde een ooggetuige. Een andere explosie was bij een politiekantoor in de buurt. Er zijn honderd agenten van de speciale eenheden op de been. Het leger is ingezet en in de straten van Jakarta zijn tanks ingezet, meldde de BBC. De omgeving van het winkelcentrum is ontruimd en mensen worden op afstand gehouden.

Een van de ontploffingen is veroorzaakt door een zelfmoordterrorist, meldde de politie. Een andere explosie werd veroorzaakt door een granaat die door een man vanaf een motor werd gegooid. In totaal waren er zeker zes explosies te horen, mogelijk allemaal handgranaten die door een kleine groep aanvallers is gegooid. Er zouden tien tot vijftien aanvallers zijn.

De Indonesische politie heeft vier vermoedelijke militanten die een aanslag pleegden in Jakarta doodgeschoten. Het gebied waar de bomaanslag plaatshad is geheel afgezet, zei een politiewoordvoerder.

,,We zijn het gebouw aan het doorzoeken van beneden tot boven”, voegde hij eraan toe. Er was een vuurgevecht tussen de aanvallers en de politie in een bioscoop die in hetzelfde gebouw zit als een Starbucks café dat was aangevallen. ,,We zullen de situatie snel veilig kunnen verklaren”, aldus de politie.

Starbucks liet weten al zijn zaken in Jakarta tot nader order gesloten te houden. In de Starbucks-zaak waar vlakbij een bomexplosie was, is volgens het bedrijf één klant gewond geraakt. De medewerkers zijn ongedeerd gebleven. De zaak zit in het Skyline-gebouw in de buurt van een politiepost.

De bomexplosies zijn duidelijk terreuraanslagen, maar vooralsnog zijn er geen indicaties dat militanten van Islamitische Staat (IS) erachter zitten, zei het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst in Jakarta. President Joko Widodo riep iedereen op kalm te blijven.

ANP