Binnenland

Woont er een bestuurder in de wijk? Dan geen AZC

01-02-2016 07:04

Bij de beoordeling of panden van de rijksoverheid geschikt zijn voor de eventuele opvang van asielzoekers wordt er ook gekeken of er bestuurders in de buurt wonen. Dat meldt het AD maandag op basis van een e-mail van een topambtenaar van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

,,Ik heb de vraag uitgezet welke bestuurders in de buurt wonen zodat we daar rekening mee kunnen houden'', citeert de krant uit de mail die het dagblad door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur in handen kreeg. Het bewuste schrijven had betrekking op de lege Julianakazerne in de Haagse wijk Benoordenhout.

Een woordvoerder van het RVB zegt in het AD dat de term bestuurder in de mail ongelukkig gekozen. Het zou gaan om een veel bredere groep mensen en organisaties die mogelijk ,,invloed willen of kunnen uitoefenen op zo'n nieuwe bestemming''. Volgens het COA is het gebruikelijk dat er een sociale kaart van de omgeving wordt gemaakt maar daarop staan dan geen specifieke namen.

Op de lijst van de omgeving rond de Julianakazerne staat evenwel onder anderen buurtbewoner premier Mark Rutte vermeld. Ook prijken de namen van bestuurders van de wijkvereniging en van de vereniging voor natuurbescherming en diverse bedrijfsnamen op de lijst.

Deze clusterfuck moet haast wel het draagvlak voor de opvang van asielzoekers vergroten; de lasten worden immers eerlijk verdeeld.

ANP/TPO