Binnenland

‘Nee-kamp’ Geenpeilreferendum nog altijd de allergrootste

01-02-2016 06:21

Het verschil tussen voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne wordt kleiner. De voorstanders van een ja-stem tijdens het Oekraïne-referendum lopen in op het ‘nee-kamp’. Dat blijkt uit twee peilingen onder gemiddeld 3000 Nederlanders van onderzoeksbureau I&O Research en de Universiteit Twente in samenwerking met de Volkskrant.

Het dagblad schrijft maandag dat de voorsprong van het ‘nee-kamp’ is geslonken. De peilingen wijzen uit dat 55,5 procent tegen het associatieverdrag is, en 44,5 procent vóór.

In december waren de verschillen groter: toen waren de verhoudingen nog 62 procent (nee) om 38 procent (ja). Als de optie ‘weet ik niet’ wordt geboden zijn de verschillen kleiner. 38 procent van de ondervraagden zegt dan tegen te stemmen, 31 procent voor en 31 procent heeft nog geen beslissing genomen. Ook daar zijn de verschillen kleiner geworden in vergelijking met december.

Mensen die bij normale verkiezingen op PVV, SP, 50Plus, SGP en de PvdD zouden stemmen, zijn overwegend tegen het associatieverdrag. CDA-kiezers zijn met een kleine meerderheid tegen.

Kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks zijn overwegend voor. Ook de VVD-stemmers waren in januari nipt voor. In december was een meerderheid van de VVD-stemmers nog tegen.

Het referendum, dat op 6 april wordt gehouden, gaat over een overeenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarin worden afspraken gemaakt over nauwere samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied. Het gaat met name over handel, maar bijvoorbeeld ook om het aanpakken van corruptie.

Het referendum is tot stand gekomen dankzij Geenpeil, een inititatief van Geenstijl. Om het referendum te kunnen organiseren waren 300.000 handtekeningen van Nederlandse burgers nodig. Uiteindelijk tekenden maarliefst 455.000 mensen die petitie.

Geenpeil wordt gerund door vrijwilligers, aangevuld met wat Europese subsidie. De campagne van het ‘Ja-kamp’ wordt betaald door een veel bekritiseerde buitenlandse miljardair.

De Nederlandse media zijn vrijwel overwegend ook voor het associatieverdrag. Dit omdat de Nederlandse media vrijwel overwegend PvdA, GroenLinks of D66 zijn.

ANP/Tpo