Binnenland

Schotte: Nederland zit achter rechtszaak

18-02-2016 02:57

WILLEMSTAD (ANP) – Volgens de Curaçaose oud-minister-president Gerrit Schotte en zijn advocaat Eldon Sulvaran zit Nederland achter de rechtszaak tegen de politicus. Schotte staat onder meer terecht voor witwassen en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie eiste woensdag op Curaçao drie jaar celstraf tegen hem.

Op sociale media stelde Schotte woensdagavond (lokale tijd) dat Nederland miljoenen heeft besteed aan het onderzoek tegen hem. Op die manier zou men invloed proberen uit te oefenen op de samenstelling van een nieuwe regering op Curaçao.

Volgens Schotte wil Nederland voorkomen dat hij opnieuw aan de macht komt. Ook advocaat Sulvaran stelde in zijn pleitnota van meer dan 100 pagina’s dat het proces tegen Schotte 'politiek gemotiveerd' is.

Gerrit Schotte was tussen 2010 en 2012 minister-president van Curaçao. Hij richtte in 2010 de politieke partij MFK op. Volgens het Openbaar Ministerie kreeg hij voor de oprichting van de partij geld van Fransesco Corallo, een Italiaanse casinobaas op Sint Maarten, die wordt gelinkt aan de Italiaanse maffia. Als premier zou Schotte volgens het OM zijn macht hebben misbruikt ten gunste van Corallo.