Binnenland

Kandidaten burgemeesterschap Zaanstad trekken zich terug uit race

22-09-2016 12:59

De benoeming van een nieuwe burgemeester in Zaanstad gaat langer duren dan verwacht. Op verzoek van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de procedure van de benoeming tijdelijk stilgelegd. Reden voor de vertraging is dat verscheidene kandidaten zich “om persoonlijke redenen” hebben teruggetrokken uit de race, aldus de provincie Noord-Holland donderdag.

Er zijn volgens de vertrouwenscommissie daardoor te weinig kandidaten om een keuze te kunnen maken. Medio maart 2017 zal de procedure worden hervat, maakte de provincie bekend. Zittend burgemeester Geke Faber (PvdA), besloot dit voorjaar om haar functie per 1 oktober vervroegd neer te leggen. Later werd besloten dat Faber tot 1 december zal aanblijven als waarnemend burgemeester. In november wordt overlegd over de benoeming van een nieuwe waarnemend burgemeester.

Volgens een woordvoerder is er geen relatie tussen de recente problemen in de Zaandamse wijk Poelenburg en het intrekken van de sollicitaties. De kandidaten hadden zich al teruggetrokken voordat de problemen nationaal in het nieuws kwamen.

Anp

 

Foto: Maarten Brante