Weten & Tech

Solar Team Twente troeft Tesla af

25-09-2016 14:32

ZOLDER – Solar Team Twente heeft in een 24-uursrace op het circuit van Zolder een Tesla afgetroefd. De zonneauto van de Enschedese studenten legde in 24 uur 278 ronden af, vijf meer dan de Tesla. De eerst volgende andere zonnewagen eindigde op zestien ronden achter Solar Team Twente.

In totaal deden er dertien speciale zonnewagens mee aan de iLumen European Solar Challenge. Zij namen het op tegen een Tesla.

De auto van Solar Team Twente, de Red One, is eigenlijk gemaakt om een constante snelheid te rijden, iets wat vrijwel onmogelijk is op een bochtig circuit. De zege komt voor het team dan ook als een verrassing. ''We gingen erheen om vooral te leren over de auto, racen en ons team. Dat we eerste zouden worden zagen we niet aankomen'', zegt raceleider Lars Klein.

De Tesla kan met een topsnelheid van 250 kilometer per uur veel harder dan de Red One, die maar 138 kilometer per uur haalt. Daar staat echter tegenover dat de batterij van de Tesla regelmatig moet worden opgeladen, terwijl de Red One constant opgeladen wordt door de zonnepanelen op de carrosserie.