Buitenland

Laatste beeld van gecrashte ruimtesonde

30-09-2016 04:18

PARIJS (ANP) – Enkele uren na de crash van ruimtesonde Rosetta heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de laatste foto van de historische missie gepubliceerd. Die is 20 meter boven het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko genomen, enkele momenten voor de inslag. De vluchtleiding heeft de Rosetta vrijdag bewust laten neerstorten op de komeet.

De Rosetta werd in 2004 gelanceerd en schreef tien jaar later geschiedenis toen vanaf de satelliet een onbemande verkenner, de Philae, landde op de komeet. Die vloog toen op ruim een half miljard kilometer afstand van de aarde. Het was de eerste keer dat een dergelijke gecontroleerde landing op een komeet werd uitgevoerd. De operatie verliep niet vlekkeloos: Philae kwam terecht in een spelonk waar zonlicht de lander moeilijk kon bereiken. Hierdoor raakte de batterij al snel na de landing uitgeput. Die kon zich later wel weer opladen, maar de landingsrobot werd pas dit jaar weer gelokaliseerd.

In de tussentijd zond de Philae wel onderzoeksresultaten naar de Rosetta, die ze op haar beurt doorstuurde naar aarde. Op de komeet werden zuurstofmoleculen, waterdamp, koolmonoxide en stikstof-, zwavel- en koolstofverbindingen gevonden. Vooral de vondst van zuurstof was verrassend.

Na de crash blijven de Philae en de restanten van de Rosetta tot in de eeuwigheid op de komeet rond de zon draaien.