Binnenland

Grote problemen door ‘beroepsasielzoekers’ uit Noord-Afrika, personeel azc’s voelt zich onveilig

02-12-2016 01:58

Omdat de laatste maanden een tsunami van asielzoeker uit zogenaamde ‘veilige landen’ in met name Noord-Afrika Nederland overspoelt, beginnen de problemen in azc’s zich op te stapelen. Zo voelt personeel van azc’s zich steeds onveiliger door asociaal en crimineel gedrag van de Noord-Afrikaanse asielzoekers, meldt De Gelderlander.

De ondernemingsraad van het COA heeft inmiddels een brandbrief gestuurd aan de directie. In deze brief staat onder meer dat “de situatie onhoudbaar wordt” en dat “personeel het werk niet langer veilig kan uitvoeren”. Ook schrijft de ondernemingsraad: “De grens is bereikt. Om erger te voorkomen zijn onmiddellijke maatregelen noodzakelijk.”

Als oplossing voor problemen met Noord-Afrikaanse asielzoekers denkt de ondernemingsraad aan een aparte opvang met versoberd regime.

De Gelderlander sprak met een azc-medewerker uit de regio Arnhem-Nijmegen. De werknemer zegt dat “de meeste Noord-Afrikaanse asielzoekers uit veilige landen criminelen” zijn. Hij spreekt over “blowen en drinken tot diep in de nacht en het draaien van harde muziek. Met name vrouwelijke collega’s voelen zich onveilig bij deze groep.”