avatar
   
Buitenland

Alle Poolse volksvertegenwoordigers zijn boos

Tags:

WARSCHAU (ANP/DPA) – De politieke crisis in Polen duurt onverminderd voort. Al ruim drie weken staat de boze oppositie in het parlement lijnrecht tegenover de verontwaardigde vertegenwoordigers van de conservatieve regering. Sinds 16 december houdt de oppositie het parlement bezet. De opening van het parlement na het kerstreces duurde slechts enkele minuten.

De voorzitter verdaagde de zitting vrijwel direct naar donderdag. De partijen roepen wel argumenten naar elkaar, maar een oplossing zit er nog even niet in. Dat regeringspartij PiS het voornemen om de parlementaire pers bij veel zittingen te weren, opgaf, heeft de ruzie niet opgelost. Chaos is troef en de verwijten van de oppositie over minachting van de democratie weerklinken dagelijks in het parlementsgebouw.

Anderzijds kan de regering van premier Szydlo rekenen op steun van veel Polen. Hij verlaagde de pensioenleeftijd en verhoogde het minimumloon. Buiten Polen heeft de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk Warschau gemaand de crisis nu eens op te lossen. Tusk is zelf ook een Pool.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.