TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Rutte: Bruna groot man en groot kunstenaar

Tags:

DEN HAAG (ANP) – Dick Bruna was een ,,groot man en een groot kunstenaar''. Bruna's verscheiden is ,,heel triest'', zei premier Mark Rutte vrijdag.

Nijntje, de wereldberoemde schepping van Bruna, is ,,absoluut'' Nederlands cultuurgoed, aldus Rutte. Dat zijn ,,natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur''. ,,Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten.'' Rutte verhaalde van een bezoek aan Japan, ,,waar Dick Bruna echt een nationale held is en Nijntje een nationaal begrip''.

De premier memoreerde ook dat Bruna in zijn werk ,,kleine kinderen bijvoorbeeld uitlegt hoe je met verdriet moet omgaan'' bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. ,,Dat is heel bijzonder.''

Tijdloos in zijn eenvoud

Cultuurminister Jet Bussemaker noemt Bruna ,,een groot kunstenaar waar vele generaties in Nederland, en ver daarbuiten, mee zijn opgegroeid: Nijntje in de Speeltuin, Nijntje op School, Nijntje in het Museum. Wie heeft ze niet gelezen?''

,,Zijn werk is tijdloos in zijn eenvoud, waardoor iedereen zich er wel in herkent. Ouders die er vroeger uit werden voorgelezen, lezen er nu hun kinderen uit voor. En zij zullen Nijntje op hun beurt doorgeven aan hún kinderen. Daar ben ik van overtuigd.''

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.