Binnenland

Agenten in zaak-Henriquez onherkenbaar

20-02-2017 12:27

BADHOEVEDORP (ANP) – De twee agenten die terechtstaan voor de gewelddadige en uiteindelijk fatale aanhouding van Mitch Henriquez zitten tijdens hun rechtszaak volledig afgeschermd. Ze zitten achter geblindeerd glas in een aparte ruimte met nog een extra kamerscherm ervoor. Hun stemmen worden vervormd. Ook hun namen worden tijdens de hele rechtszaak, waarvan maandag een zogeheten regiezitting is, niet genoemd. Tijdens de zitting worden ze aangeduid als 'DH01' en 'DH02'.

,,Dit is een uitzonderlijke gang van zaken", vertelde de rechter. Maar de situatie vraagt er volgens hem om: De agenten en hun families zijn namelijk ernstig bedreigd. Een van de agenten heeft zelfs met zijn gezin moeten onderduiken. Mede daarom is de zitting maandag niet in de Haagse vestiging van de rechtbank, maar in Badhoevedorp, vlakbij Schiphol.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd op 27 juni 2015 aangehouden na afloop van een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark omdat hij meerdere keren tegen agenten riep dat hij een wapen had. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig. De agenten hebben – zo bleek later – ,,normoverschrijdend" geweld gebruikt. Toen bleek dat hij na zijn arrestatie buiten bewustzijn was, is hem ook niet meteen medische zorg verleend. De volgende dag kwam Henriquez te overlijden. Zijn dood zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Familie

Bij de aanhouding waren vijf agenten betrokken. Twee van hen worden strafrechtelijk vervolgd. De familie van Henriquez, die ook maandag aanwezig was in de rechtbank, vindt dat de andere agenten ook moeten worden vervolgd. Hun advocaat heeft daarom een zogeheten Artikel 12-procedure aangespannen om vervolging af te dwingen. Het hof in Den Haag moet daar nog uitspraak over doen, dat komt waarschijnlijk eind volgende maand.

De familie van Henriquez had gevraagd om de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak uit te stellen tot na de beslissing van het hof, maar de rechtbank ging daar niet in mee. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de twee agenten staat voor vanaf 6 april gepland, er zijn vijf zittingsdagen voor uitgetrokken. De uitspraak staat momenteel gepland op 9 mei.