Binnenland

Verzet tegen ademslot en begrenzer in auto

20-02-2017 15:31

Niet iedereen is blij met het voorstel van de politie om iedere auto uit te rusten met alcoholslot, snelheidsbegrenzer en techniek waardoor je niet kunt appen of mailen op de smartphone. Regeringspartij VVD reageert kritisch, evenals het CDA.

Het verplichten gaat te ver, aldus VVD-Kamerlid Barbara Visser maandag. “Daarmee straf je iedere Nederlander, terwijl een kleine groep verkeershufters de boel verziekt”.

Visser benadrukt dat ze het eens is met de oproep van de politie om het verkeer veiliger te maken. Maar ,,je moet notoire verkeershufters aanpakken door zichtbaar te handhaven. Daar valt nog een wereld te winnen.''

CDA blijft wel voorstander van het alcoholslot

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert ziet het eveneens niet zitten om voor iedere automobilist een ademtest te verplichten. Het CDA blijft wel voorstander van het alcoholslot ,,voor mensen die willens en wetens met alcohol op achter het stuur stappen en een gevaar zijn op de weg.''

Ook wat betreft de smartphone, is het CDA tegen de verplichting. De partij is wel voor een algeheel verbod op het gebruik in het verkeer, gecombineerd met intensieve campagnes en betere handhaving.

De politie wil met onder meer ademslot en snelheidsbegrenzer het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Als je bijvoorbeeld gedronken hebt, start je auto niet en als je te hard rijdt, gaat er een piepje af of remt je wagen automatisch af.