TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

D66 wil kabinet met VVD, CDA en GroenLinks

Tags:

DEN HAAG (ANP) – D66 vindt dat er eerst geprobeerd moet worden een kabinet samen te stellen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. ,,De grootste partij en de grootste winnaars van de verkiezingen", zei Alexander Pechtold (D66) na overleg maandag met verkenner Edith Schippers.

Met deze gekozen coalitie wordt het ,,progressieve midden aan beide kanten ondersteund", meent Pechtold. Belangrijke thema's waar de nieuwe coalitieregering zich over moet buigen zijn klimaat, een humaan vluchtelingenbeleid, vernieuwingen op sociaal-economisch gebied (bijvoorbeeld ontslagregeling) en investeringen in onderwijs, aldus Pechtold.

De voorkeurscoalitie van D66 zou kunnen bogen op een meerderheid in zowel Eerste als Tweede Kamer (respectievelijk 39 en 85 zetels) ,,Ik wil heel graag met GroenLinks", zei Pechtold. Hij zei ,,overtuigd te zijn dat deze optie haalbaar is". Op een mogelijke coalitie met de ChristenUnie wilde hij niet ingaan.

Jesse Klaver van GroenLinks gaf eerder aan te streven naar een progressief kabinet. Hij wil ook dat coalities zonder VVD worden bekeken door de verkenner. De VVD is de grootste partij na de verkiezingen en heeft het initiatief in de formatie van de Kamer gekregen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.