Weten & Tech

Ook Britten weren elektronica in vliegtuigen

21-03-2017 17:11

LONDEN – Na de Verenigde Staten wil ook de Britse regering verbieden om laptops, tablets en DVD-spelers mee te nemen als handbagage in vliegtuigen. Details zijn nog niet bekend, meldt de BBC.

Het Amerikaanse bagageverbod geld voor reizgers van Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways , Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. Alles wat groter is dan een mobiele telefoon moet in een koffer in het vrachtruim worden ingecheckt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in Washington hebben terroristen de burgerluchtvaart als doelwit gekozen en proberen ze explosieven in de toestellen te smokkelen. De Amerikanen zouden aanwijzingen hebben over een complot van al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland.

De nieuwe regels voor elektronica aan boord gelden voor vluchten die naar de VS vertrekken vanaf de luchthavens Queen Alia International Airport (Jordanië), Cairo International Airport (Egypte), Ataturk International Airport (Turkije), King Abdulaziz International Airport en King Khalid International Airport (Saudi-Arabië), Kuwait International Airport (Koeweit), Mohammed V Airport (Marokko), Hamad International Airport (Qatar), Dubai International Airport en Abu Dhabi International Airport (Verenigde Arabische Emiraten).

Nederland gaat zo'n maatregel niet invoeren, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). ''Op dit moment is daar geen aanleiding toe'', aldus de NCTV.