Weten & Tech

Onderzoek intimidatie Uber in april klaar

22-03-2017 00:06

SAN FRANCISCO – Het onderzoek naar seksuele intimidatie en wangedrag binnen Uber is eind volgende maand klaar. Dat heeft bestuurslid Arianna Huffington, die betrokken is bij het onderzoek, dinsdag gezegd. Het is volgens haar de bedoeling dat alle conclusies openbaar worden gemaakt.

Het onderzoek begon nadat een oud-medewerkster, programmeur Susan Fowler, had geklaagd over de seksuele mores binnen Uber. Op haar eerste werkdag maakte haar baas duidelijk dat hij seks wilde. Ze diende een klacht in, maar Uber deed niets. Volgens personeelszaken was het een onschuldige vergissing van een goed presterende collega, over wie nooit eerder klachten waren gekomen, aldus Fowler. Later hoorde ze dat andere vrouwen hetzelfde te horen hadden gekregen. Uber zou bang zijn geweest de daders, belangrijke mannen, het bedrijf zouden verlaten. Uber zal nu optreden tegen zulke ''briljante eikels'', aldus Huffington.

Uber struikelt de afgelopen maanden van de ene naar de andere rel. De taxiapp zou hebben geprobeerd een protestactie van andere chauffeurs te breken, topman Travis Kalanick las een van zijn chauffeurs openlijk de les en Uber bleek geheime technologie te gebruiken om controleurs te misleiden. De tweede man van Uber is afgelopen weekeinde opgestapt. Het aantal Uber-gebruikers kelderde.

Uber probeert daarom de schade te beperken. Het bedrijf belooft beterschap. Voor het einde van de maand wil het bedrijf cijfers presenteren over zijn eigen diversiteit en maatregelen om die te verbeteren.