Binnenland

Rapport zaait twijfel over dood Henriquez

27-03-2017 13:53

DEN HAAG (ANP) – Een nieuw forensisch rapport heeft maandag twijfel gezaaid over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez in 2015. De man zou niet aan de gevolgen van een nekklem van agenten zijn bezweken, maar volgens dat rapport zeer waarschijnlijk aan de gevolgen van hartritmestoornissen of een hartstilstand.

De Haagse rechtbank heeft nu besloten tot uitstel van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen twee verdachte agenten. Het forensisch rapport is in opdracht van de advocaten van de agenten opgesteld.

De raadslieden van de verdachten hebben volgens de rechtbank twee weken voor de eerste zittingsdag het nieuwe forensisch rapport ingediend. Het rapport over de gewraakte aanhouding van Henriquez in het Zuiderpark noemt een hartstilstand of hartritmestoornissen als meest waarschijnlijke doodsoorzaak, maakte de rechtbank maandag bekend.

Geen toelichting

De raadslieden van de twee agenten waren maandagmiddag niet bereid het alternatieve rapport toe te lichten.

Eerder concludeerde het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de Arubaan overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Ook geweld op zijn neus en het gebruik van pepperspray heeft mogelijk een rol gespeeld.

Pepperspray

Van de twee agenten die worden vervolgd, paste één de nekklem toe en sloeg de ander Henriquez op zijn neus en gebruikte hij pepperspray tegen hem, aldus het OM. Uit het onderzoek bleek volgens het OM niet dat deze agenten uit waren op de dood van Mitch Henriquez.

Het nieuwe rapport is opgemaakt door een forensisch arts, maar de rechtbank wil eerst commentaar van een patholoog en een andere forensisch arts horen om de inhoud van het rapport te kunnen toetsen. De tijd tot aan de inhoudelijke behandeling die voor 6 april geagendeerd stond, is voor nader onderzoek te beperkt.

De rechtbank zegt in een verklaring niet bekend te zijn geweest met dat onderzoek en dat uitstel dus niet was te voorzien. Op 6 april wordt nu een pro-formazitting belegd waarop uitsluitend het nieuwe rapport over de doodsoorzaak van Henriquez wordt besproken.