Binnenland

Onderhandelingen voor nieuw kabinet begonnen

29-03-2017 09:43

DEN HAAG (ANP) – De eerste onderhandelingen voor de vorming van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn woensdagmorgen begonnen. Het wordt zeker geen snelle formatie zoals vier jaar geleden. De partijen benadrukken voortdurend dat de verschillen heel groot zijn.

Het gaat er volgens Jesse Klaver (GroenLinks) op deze dag vooral om de agenda's op elkaar af te stemmen. En misschien wordt er al kort inhoudelijk onderhandeld, voegde hij eraan toe. De onderhandelaars praten een uur met elkaar. Informateur Edith Schippers ontvangt de partijen in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer.

De aanpak van de klimaatproblemen, de opvang van vluchtelingen en inkomensnivellering zijn maar enkele onderwerpen waarover GroenLinks met VVD en CDA sterk van mening verschilt. Mocht het met GroenLinks niet lukken, dan kunnen de drie andere partijen het altijd nog proberen met de ChristenUnie.

Niet alleen

Anders dan bij de verkenning, zijn de politieke leiders dit keer niet alleen. Voor de VVD zitten Mark Rutte en Halbe Zijlstra om de tafel, voor het CDA zijn dat Sybrand van Haersma Buma en Pieter Heerma, D66-leider Alexander Pechtold kwam met Wouter Koolmees en Jesse Klaver is er met Kathalijne Buitenweg.

De partijen hebben afgesproken in principe dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur met elkaar te onderhandelen. Omdat Buma naar een bijeenkomst van de Europese christendemocraten op Malta moet, is er voor woensdagmiddag en donderdag geen gezamenlijk overleg gepland.