Weten & Tech

Bedrijfsrechercheur checkt hackrapport gemeente Rotterdam

03-04-2017 11:34

Hoffman Bedrijfsrecherche beoordeelt op verzoek van de Rekenkamer Rotterdam of een kritisch rapport over de gemeentelijke informatiebeveiliging gevoelige gegevens bevat. Dat maakte de directeur van de rekenkamer, Paul Hofstra, vandaag bekend na bezwaren van het college van burgemeester en wethouders.

Publicatie van het hackrapport, waarover zondag commotie ontstond, is in afwachting van deze nadere beoordeling uitgesteld. Het college maakte bezwaar tegen openbaarmaking omdat er te veel details over die beveiliging naar buiten zouden komen. Het rapport zou voor ”potentiële kwaadwillenden” een uitnodiging bevatten om de gemeente te hacken. In een brief aan de gemeenteraad werd onder meer gesteld dat in het rapport wordt gewezen op zwakke plekken in de informatiebeveiliging van de gemeente. Hackers zouden op basis van die informatie kunnen inbreken in de gemeentelijke systemen en misbruik kunnen maken van privacygevoelige informatie, aldus het college.

‘Zeer zorgvuldig met vertrouwelijkheid’

Volgens de rekenkamer is dat niet het geval en is “reeds zeer zorgvuldig omgegaan met de vertrouwelijkheid”. Ook heeft zij vastgesteld vastgesteld “dat naar haar aard geen vertrouwelijke informatie in het rapport aanwezig is”. De gemeente zou zelfs dreigen met juridische stappen bij publicatie.

Desondanks wil de controle-instantie een bijlage van IT-bedrijf Fox-IT nader laten bekijken en “waar nodig” in overleg treden met de makers van die bijlage. Voorop staat volgens de rekenkamer dat het rapport openbaar is, aldus directeur Hofstra. Wanneer de uit de extra check ook blijkt dat er geen (te) gevoelige informatie in het rapport staat wil de Rekenkamer het alsnog snel publiceren. Dit ondanks de dreiging met een rechtsgang, door de gemeente.

Publicatie van het rapport zou aanvankelijk op woensdag 5 april gebeuren, maar het college wilde voor 10.00 uur maandagochtend weten of dat voornemen zou worden uitgevoerd. Daarop besloot de rekenkamer tot uitstel.

(TPO/ANP BuzzT)