TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

Assange mag in ambassade Ecuador blijven

Tags: ,

QUITO – WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag waarschijnlijk gewoon in de ambassade van Ecuador in Londen blijven, waar hij zich al jaren schuilhoudt. De linkse Lenín Moreno is definitief uitgeroepen tot president. Diens tegenstander van de verkiezingen, Guillermo Lasso, wilde Assange weg hebben.

De verkiezingen waren op 19 februari. Moreno werd uitgeroepen tot winnaar, maar het verschil was klein. Daarom eiste Lasso dat de stemmen nog een keer zouden worden geteld. Dat is gebeurd, maar de uitslag bleef gelijk. Sterker nog, Moreno bleek bijna 1600 stemmen méér te hebben gekregen dan bij de oorspronkelijke telling.

Moreno wil als president Assange onderdak blijven bieden, maar hij wil niet dat WikiLeaks ''zich bemoeit met de politiek van landen die met Ecuador bevriend zijn''.

Asiel

Moreno is een bondgenoot van de vertrekkende president Rafael Correa. Die had Assange in 2012 asiel verleend. Assange was naar de ambassade van Ecuador gevlucht om te voorkomen dat de Britse autoriteiten hem zouden uitleveren aan Zweden. Dat land wil hem vervolgen voor verkrachting. Assange denkt dat het een smoesje is om hem uiteindelijk in de Verenigde Staten te krijgen. Daar dreigt een zware straf, omdat WikiLeaks honderdduizenden geheime documenten heeft onthuld.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.