TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

Gekraakte PGP-chats zijn geldig bewijs

Tags: ,

DEN BOSCH – Het Openbaar Ministerie (OM) mag de inhoud van versleutelde berichten uit speciale telefoons gebruiken als bewijs in strafzaken. De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald in een grote Brabantse drugszaak met in totaal zeven verdachten.

Vorige maand maakte het OM bekend dat het was gelukt om 3,6 miljoen versleutelde berichten op de servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom te kraken. De berichten werden verstuurd met BlackBerry-telefoons die PGP (Pretty Good Privacy) gebruiken voor versleuteling. Zulke toestellen worden veel gebruikt door criminelen.

De rechtszaak draaide om een drugslab dat in oktober 2015 werd opgerold in Stevensbeek (Noord-Brabant). Meerdere verdachten maakten gebruik van de speciale telefoons. Ze waanden zich veilig en waren erg openhartig over details van de drugsproductie. Het Nederlands Forensisch Instituut wist zeker duizend nietsverhullende berichten te kraken.

De 42-jarige hoofdverdachte zei dat zijn privacy was geschonden, maar volgens de rechtbank was daar een goede reden voor. De man uit Tegelen kreeg zes jaar celstraf.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.