Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Binnenland

‘Chemopomp’ helpt bij uitgezaaide darmkanker

Tags:

ROTTERDAM (ANP) – Een 'chemopomp' kan het leven van darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever flink verlengen. Als ze na verwijdering van de uitzaaiingen zo'n pompje ingebracht hebben gekregen, leven ze wel twee jaar langer dan lotgenoten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarbij chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam was betrokken.

Ongeveer de helft van de darmkankerpatiënten krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak wel worden verwijderd, maar bij 80 procent van de geopereerden komt de kanker terug. Het onderhuidse pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever, zo meldt Erasmus Medisch Centrum vrijdag.

De Hepatic Arterial Infusion-pomp, de HAI, dient de chemotherapie toe in de slagader naar dit orgaan. De gezonde levercellen worden volgens een woordvoerder grotendeels gespaard doordat zij vooral bloed krijgen via de poortader. De werkzame stof kan zo vierhonderd keer sterker worden aangebracht op de plek waar ze nodig is, terwijl de bijwerkingen meevallen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.