TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

Minder nepnieuws rondom Franse verkiezingen

Tags: ,

OXFORD – Hoewel ook Franse kiezers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in hun land worden misleid met nepnieuws op sociale media, is het aanbod hiervan wel veel minder groot dan bij de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een studie van onderzoekers van de universiteit van Oxford.

In het onderzoek zijn bewijzen gevonden voor klachten van Franse, Duitse en Amerikaanse ambtenaren dat Rusland probeert zijn cyberbemoeienissen tijdens de recente Amerikaanse verkiezingen te herhalen. Slechts enkele dagen voordat de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaatsvindt, blijkt op sommige momenten een kwart van de politieke links die in Frankrijk op Twitter worden gedeeld nepnieuws te bevatten.

De uitkomsten betekenen volgens de onderzoekers dat Franse kiezers minder nepnieuws delen dan veel Amerikaanse stemgerechtigden deden. Ook onder Duitse kiezers zou betere informatie worden gedeeld. In de periode voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden kiezers in Michigan bijvoorbeeld net zoveel echt als nepnieuws hebben gedeeld op sociale media.

Een deel van de accounts waarop eerder de Republikein Donald Trump werd gesteund en waarvan wordt vermoed dat het bots en accounts van Rusland zijn, blijkt nu de pijlen te hebben gericht op Duitsland, zegt de voormalige FBI-agent Clinton Watts, die nu bij het centrum voor cyber- en binnenlandse veiligheid van de George Washington Universiteit werkt. ''Als ik een schatting zou moeten maken, denk ik dat een derde van de accounts waarop eerder Trump werd gesteund nu de Duitse verkiezingen probeert te beïnvloeden.''

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.