Binnenland

Scorsese kiest films voor expositie EYE

24-04-2017 11:01

AMSTERDAM (ANP) – De Amerikaanse filmregisseur Martin Scorsese (74) heeft voor een expositie van zijn werk in filmmuseum EYE zelf 21 films geselecteerd. De tentoonstelling Martin Scorsese – The Exhibition bestaat onder meer uit een filmprogramma met ruim vijftig films van zijn hand, waaronder klassiekers als Taxi Driver en Goodfellas (in een hoge 4k-resolutie).

Het programma, dat van 25 mei tot en met 3 september duurt, geeft volgens EYE Scorseses grenzeloze passie voor cinema weer, van Amerikaanse film noir en Europese klassiekers tot Japanse meesterwerken en wereldcinema uit landen als Cuba en de Filipijnen.

De films die in het museum zijn te zien, komen uit de collectie van EYE en van de mede door hem opgerichte Film Foundation. Scorsese begon dit fonds in 1990 samen met collega-regisseurs Steven Spielberg, Stanley Kubrick en Woody Allen voor de restauratie van filmerfgoed. Het merendeel van de Film Foundation-restauraties worden voor het eerst in Nederland getoond. Het programma toont alle 24 speelfilms die de regisseur heeft gemaakt en een selectie van zijn belangrijkste documentaires en korte films.