Buitenland

Turkije laat Italiaanse journalist vrij

24-04-2017 11:48

ROME (ANP/DPA) – Ongeveer twee weken na zijn aanhouding is een Italiaanse journalist door Turkije vrijgelaten. De filmmaker Gabriele Del Grande werd maandag na terugkomst op de luchthaven van Bologna opgewacht door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano.

Del Grande werd op 9 april in de buurt van de Syrische grens gearresteerd. Hij was in Turkije om Syrische vluchtelingen te interviewen voor een boek over de oorlog in Syriƫ en de terroristische organisatie IS.

De 34-jarige journalist werd zonder aanklacht vastgehouden en bracht een aantal dagen in hongerstaking door. Hij is ook actief als mensenrechtenactivist en schrijft op zijn blog 'Fort Europa' over de situatie van vluchtelingen op de Middellandse Zee.

Staatsgreep

De betrekkingen van Turkije met Duitsland staan ook onder druk, onder meer door de aanhouding in februari van een Turks-Duitse journalist, die door president Recep Tayyip Erdogan ervan wordt beschuldigd een terrorist te zijn.

Volgens het Committee to Protect Journalists, een groepering in New York die opkomt voor de persvrijheid, zijn afgelopen jaar in totaal 81 journalisten in Turkije gevangengezet. Veel van hen werden opgepakt na de mislukte poging tot staatsgreep door militairen.