Buitenland

‘Veteraan herkent stem MH17-verdachte’

25-04-2017 21:16

MOSKOU (ANP) – Er is mogelijk nieuw bewijs opgedoken voor de betrokkenheid van de Russische ex-officier Sergej Doebinski bij het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne in juli 2014. Dat valt op te maken uit een interview van de krant Novaja Gazeta met Sergej Tioenov. Deze Afghanistanveteraan zegt daarin dat hij de stem van Doebinski, met de roepnaam 'Chmoeri', herkent in een van de onderschepte telefoongesprekken op de dag van de ramp.

De gesprekspartners hebben het over het vervoer van Buk-raketten in de grensstreek met Rusland waar de Boeing van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd neergeschoten. Het Joint Investigation Team (JIT) maakte de geluidsfragmenten in 2015 openbaar. Het internationaal platform voor onderzoeksjournalistiek Bellingcat achtte kolonel Doebinski, die nu in Rostov aan de Don zou wonen, al (mede)verantwoordelijk voor het transport van de raketinstallatie.

Tioenov en Doebinski kenden elkaar sinds eind jaren tachtig toen ze beiden deel uitmaakten van 181e regiment tijdens de oorlog in Afghanistan.