Buitenland

‘Britten moeten illusie over brexit loslaten’

27-04-2017 12:10

BERLIJN (ANP) – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Britten gewaarschuwd dat hun land na de brexit niet dezelfde rechten zal hebben als EU-lidstaten. ,,Ik moet dit duidelijk stellen omdat ik het gevoel heb dat sommige mensen in Groot-Brittannië nog steeds illusies koesteren'', zei de bondskanselier donderdag in een toespraak voor de Bondsdag, het Duitse parlement.

,,Een derde staat, en dat is wat het Verenigd Koninkrijk zal zijn, kan en zal niet dezelfde rechten tot zijn beschikking hebben als leden van de Europese Unie'', stelde Merkel. Ze benadrukte verder dat het beschermen van de belangen van EU-burgers in Groot-Brittannië een belangrijk punt zal zijn bij de gesprekken over de Britse uittreding uit de EU.

Britse kiezers besloten vorig jaar in een referendum hun land terug te trekken uit de EU. De onderhandelingen over de brexit kunnen volgens Merkel pas echt op gang komen na de Britse parlementsverkiezingen van 8 juni. De bondskanselier stelde verder dat de Britse financiële verplichtingen tegenover de EU al in een vroeg stadium ter sprake moeten komen.