Weten & Tech

NCTV: Geld nodig voor cybersecurity

15-05-2017 07:38

DEN HAAG – Nederland is op de goede weg, maar moet meer investeren om bij te blijven op het gebied van digitale veiligheid. Ook de samenwerking tussen bedrijven en overheid kan beter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd.

Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan Patricia Zorko, directeur Cyber Security van de NCTV. Uit het onderzoek, de Cyber Readiness Index, blijkt dat Nederland een heldere visie heeft en de juiste strategieën hanteert. Maar om die ambities waar te maken moeten er meer geld komen. Nederland geeft minder dan 0,01 procent van het bruto nationaal product uit aan digitale veiligheid. Dat is aanzienlijk minder dan in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Duitsland en Frankrijk.

Ook het ontbreken van centrale sturing is volgens het onderzoek een kwetsbaarheid. Zeker twintig instanties houden zich bezig met cyberveiligheid, maar niemand heeft de leding. Bovendien is civiel-militaire samenwerking ''essentieel'', zeggen de onderzoekers.

Uit het rapport ''blijkt duidelijk dat Nederland een mooie prestatie heeft neergezet door met bescheiden middelen stevige resultaten te boeken in het digitaal veilig houden van Nederland'', stelt Zorko.