Weten & Tech

PwC-expert pleit voor duurzame cybersecurity

16-05-2017 12:12

AMSTERDAM – Het heeft geen zin om steeds met oplossingen voor de korte termijn te reageren op aanvallen van hackers. ''We hebben niets aan kortetermijnoplossingen. Cybersecurity moet een vast onderdeel worden van elk businessmodel'', zegt PwC-expert Gerwin Naber.

Angst is niet de goede motivatie om cybersecurity te verbeteren, redeneert Naber. "Steeds reageren op cybercriminaliteit met een kortetermijnoplossing zorgt ervoor dat daarna de aandacht weer verslapt. Het is beter om de techniek goed te doorgronden en een duurzame verandering te bewerkstelligen in organisaties."

"Een hoog hek en een goed slot houden cybercriminelen niet tegen. Hacking is zelfs een professionele industrie geworden. Om bang van te worden, maar met angst komen we niet tot een oplossing. We moeten de situatie accepteren en zorgen voor goede monitoring en detectie."

Naber hamert op preventieve maatregelen om ervoor te zorgen dat de gevolgen van gijzelsoftware of een hack beperkt zijn. Naast back-ups vergt dat een cybersecurityplan. Medewerkers moeten waakzaam zijn en bewust van de gevaren van cybercrime. "Om nog meer uit cybersecurity te halen is het belangrijk dat bedrijven en organisaties vanaf het begin mensen uit verschillende disciplines bij elkaar te zetten", zegt Naber. "Zo komen verschillende competenties samen en krijgen mensen nieuwe inzichten. Op die manier maak je cybersecurity ook een vast onderdeel van je bedrijfsvoering."