avatar
   
Weten & Tech

Nieuwe aanval malware ontdekt: Adylkuzz

Tags: ,

WASHINGTON – Computerexperts hebben een tweede wereldwijde computeraanval ontdekt. Dat meldde de Amerikaanse omroep ABC News woensdag. Er zouden honderdduizenden computers wereldwijd zijn getroffen, vooral veel in de VS.

Het bedrijf Proofpoint stuitte op de nieuwe aanval bij onderzoek naar de vorige, afgelopen vrijdag met ransomware WannaCry. Het virus gijzelt de computer en dat kan door betaling van een afkoopsom in bitcoins ongedaan worden gemaakt.

Bij de nieuwe, volgens de experts minder opvallende aanval zijn net als afgelopen week de technische middelen gebruikt die zijn ontwikkeld door de Amerikaanse spionagedienst NSA. Proofpoint noemt de gebruikte malware Adylkuzz.

De eigenaren hebben over het algemeen niet in de gaten dat hun computer is gekaapt. Volgens de deskundigen kunnen de computers daarna (crypto) geld, zoals bitcoins, genereren dat in handen van de onbekende verspreiders komt. De eerste aanval met het virus dateert van 2 mei waarmee het ouder zou zijn dan WannaCry.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.