avatar
   
Weten & Tech

Steeds vaker livestreams van gemeenteraden

Tags: ,

ROTTERDAM – Steeds meer gemeenten zenden hun raads- en commissievergaderingen live via internet uit. In 2009 maakte nog geen 40 procent van alle gemeenten in Nederland gebruik van audio- of videowebcasts, in 2017 is dat nagenoeg verdubbeld, tot 78 procent. Dat blijkt uit een inventarisatie van Company Webcast.

Dit bedrijf levert aan honderd gemeenten webcasttechnologie en het onderzoekt jaarlijks welke gemeenten hun openbare vergaderingen uitzenden.

Wel zijn er forse regionale verschillen. Zo zenden alle gemeenten in Flevoland hun vergaderingen uit, terwijl in Limburg net iets meer dan de helft dat doet.

Volgens directeur Olaf Lawerman van Company Webcast vervangen de webcasts steeds vaker de notulen, omdat de uitzendingen teruggeluisterd of – gekeken kunnen worden. De uitzendingen worden relatief goed bekeken, stelt Lawerman. ''Een gemeenteraadsvergadering in bijvoorbeeld Den Haag trekt honderden tot soms wel duizenden kijkers. Veel meer dan er op de publieke tribune zouden passen.''

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.