avatar
   
Weten & Tech

Ecuador biedt Assange asiel

Tags: ,

LONDEN – De regering van Ecuador heeft vrijdag het Verenigd Koninkrijk gevraagd om WikiLeaks-oprichter Julian Assange (45) een vrijgeleide te geven om de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te verlaten. Assange zou vervolgens asiel kunnen krijgen in het Zuid-Amerikaanse land. Maar Assange zelf liet via zijn advocaat weten politiek asiel te willen vragen in Frankrijk.

Assange nam in juni 2012 zijn toevlucht in de ambassade in Londen om uitlevering naar Zweden te voorkomen. In het Scandinavische land werd hij beschuldigd van verkrachting, maar Zweden liet vrijdag weten het internationale arrestatiebevel tegen de Australiër in te trekken en het onderzoek naar de beschuldigingen te stoppen. De Britse politie stelde dat hij wordt gearresteerd zodra hij de ambassade verlaat, omdat hij vijf jaar geleden op borgtocht was vrijgelaten maar er toch vandoor ging.

Het Zweedse Openbaar Ministerie ziet geen mogelijkheid Assange naar Zweden te halen en de vraag of hij schuldig of onschuldig is, kan het OM nu niet vaststellen, zei de aanklaagster vrijdag. De aanklacht is formeel niet van de baan. Ze beklemtoonde dat de zaak weer wordt opgepakt als Assange zich in Zweden vertoont. Het misdrijf waar Assange van wordt verdacht, verjaart in augustus 2020. Assange heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Hij stelt dat ze een truc zijn om hem aan de VS uit te leveren.

Vorige maand liet het Amerikaanse ministerie van Justitie weten dat het bezig was aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Assange. WikiLeaks heeft op grote schaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid gepubliceerd.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.