Binnenland

Amsterdam blijft waakzaam op mogelijke aanslag

23-05-2017 12:52

AMSTERDAM (ANP) – Amsterdam is woensdag bij de publieke bijeenkomsten in de stad rond de finale van Ajax waakzaam op een eventuele terreurdreiging. Over de aard en omvang van veiligheidsmaatregelen doet de gemeente geen uitspraken, liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten in een reactie op de zelfmoordaanslag in Manchester maandagavond.

Volgens de zegsman kijkt de 'driehoek' van gemeente, politie en justitie iedere keer opnieuw bij grote evenementen naar eventuele benodigde maatregelen. Het dreigingsniveau is in ons land niet gewijzigd, maar de kans op een aanslag blijft ook in Amsterdam reƫel.

,,De aanslag in Manchester past in het huidige dreigingsbeeld en benadrukt helaas de realiteit waar alle grote steden in Europa al langer mee te maken hebben'', aldus de zegsman. ,,Amsterdam leeft mee met de veelal jonge slachtoffers, hun ouders en andere nabestaanden van de verschrikkelijke aanslag in Manchester.''

De gemeente kijkt momenteel samen met Ajax naar een moment om rond de finale in Amsterdam stil te staan bij de slachtoffers.

Naar verwachting komen er woensdag zo'n 100.000 supporters de eindstrijd in de Europa League kijken op het Museumplein. Ook op andere plekken in de stad worden veel voetbalfans verwacht. Als Ajax wint, volgt donderdag een huldiging op het Museumplein, waar vermoedelijk 150.000 mensen op afkomen. Ook zijn er de komende dagen veel grote popconcerten in Amsterdam.