Buitenland

Macron: nieuw EU-elan taak voor mijn generatie

25-05-2017 14:58

BRUSSEL (ANP) – Europa heeft nieuw elan nodig. ,,De EU verder alleen beheren is onvoldoende”, zei de nieuwe Franse president Emmanuel Macron donderdag in Brussel voorafgaand aan een werkoverleg met de Belgische premier Charles Michel.

De twee pro-Europese leiders zien in de verdere economische ontwikkeling van Europa, de strijd tegen terrorisme en migratiebeleid een belangrijke taak ,,voor onze generatie”. De Franstalige liberaal Michel is 41, de Franse president 39 jaar. ,,We hebben dezelfde dromen en dus hebben we een gemeenschappelijke toekomst", aldus Macron.

Na een gesprek bij de Europese Commissie donderdagmiddag met voorzitter Jean-Claude Juncker zei Macron tijdens een persconferentie dat Brussel in hem ,,een bondgenoot heeft om Europa sterker, efficiënter en eerlijker te maken. Ik heb het mandaat van het Franse volk.”

Sociaal Europa

De Franse president sprak uitvoerig met Juncker over een sociaal Europa. ,,Pensioenen, levenslang recht op onderwijs, gelijke betaling voor mensen die hetzelfde werk op dezelfde plek doen en sociale bescherming, dat zijn onderwerpen waar ik voor sta.”

Macron timmert aan de weg voor steun voor zijn ideeën in de EU. Zijn eerste buitenlandse reis als president was tien dagen geleden naar Berlijn. Daar sprak hij met bondskanselier Angela Merkel. Na afloop verklaarden ze dat om de EU te kunnen moderniseren verdragswijzigingen bespreekbaar moeten zijn.

Macron sprak donderdag ook nog met Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze zijn allemaal in Brussel vanwege een NAVO-top.