Buitenland

Trump belooft lekken informatie aan te pakken

25-05-2017 17:15

BRUSSEL (ANP/RTR) – De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag in Brussel beloofd op te treden tegen het lekken van inlichtingen. Hij noemde het doorsluizen van gevoelige informatie naar de pers in een verklaring ,,een grote bedreiging voor onze nationale veiligheid''.

De Britse autoriteiten reageerden deze week onthutst toen met de VS gedeelde informatie over het onderzoek naar de aanslag in Manchester uitlekte via Amerikaanse media. Premier Theresa May kondigde aan de Amerikaanse president daar in Brussel op aan te spreken.

Trump vroeg het ministerie van Justitie een onderzoek te starten naar de kwestie, zonder met zoveel woorden te verwijzen naar de Britse kritiek. De dader moet wat de president betreft op alle mogelijke manieren juridisch worden aangepakt. Hij benadrukte de relatie tussen de VS en Groot-Brittanniƫ zeer te koesteren.

De Republikeinse president ergert zich al langer aan Amerikaanse functionarissen die lekken naar de pers. Het Witte Huis maakte eerder dit jaar bekend te gaan onderzoeken hoe de pers gevoelige informatie over telefoongesprekken van Trump heeft bemachtigd.